Del 1 : Att lita på eller inte lita på.......det är frågan?

22.06.2015 21:43
Att lita på eller inte lita på……det är frågan?
 
Brukar du säga till din tonåring att du litar på hen? Att du, om din tonåring gör något du förbjudit, kommer att bli besviken på hen och inte lita på hen igen?
Vet du vad du får? En tonåring som kommer att göra allt för att undvika att göra dig besviken! Inte genom att låta bli att göra förbjudna saker, men genom att ljuga för dig och dölja sina misstag för dig! Din tonåring kommer inte att ringa dig om det hen gör misstag, för rädslan att göra dig besviken är större än rädslan för mörka gränder, fulla ungdomar, våld, oskyddat sex och andra obehagliga situationer.
 
Vad det det här du ville? Eller trodde du att din tonåring säkert skulle ringa dig om hen hamnade i trubbel trots att du kanske hotat med både bestraffningar och förlorad tillit?
 
Om du vill ha en tonåring som vågar och vill dela sitt liv, både det bra och dåliga, med dig så lita för katten inte på hen! Det är en fruktansvärd börda att bära för en tonåring! Säg till din tonåring att du minns hur det var att vara tonåring (för det har du väl varit?), säg att du vet att din tonåring förr eller senare kommer att ta fel beslut och göra tokiga saker för det gör de flesta människor under tonåren (eller var du ett helgon kanske?), men att du vad som än händer kommer att älska din son eller dotter och hjälpa och stötta hen. Säg att du hoppas och tror att din tonåring kommer att minnas något av din uppfostran när hen befinner sig i en valsituation eller inför en frestelse och kanske därför kommer att lyckas säga nej till de farligaste sakerna.
 
Jag tror nämligen att din tonåring inte kommer att tro att det är helt okej att dricka, ta droger, ha sex, snatta eller vad det nu kan vara pga. detta. Tvärt om! Din tonåring kommer att känna sig sedd och förstådd och därmed mer motiverad till att minnas dina förmaningar. Men framför allt kommer din tonåring att veta att hen är älskad förutsättningslöst, vilket gör att OM det går åt helvete med alkohol, sex, droger, klotter, snatteri eller vad det kan vara så kommer din tonåring att vända sig till dig för stöd och hjälp! Och DET är vår viktigaste uppgift som förälder! Att finnas där för våra tonåringar när det blåser kallt! Men det är inte så lätt att vara där om du aldrig får reda på din tonårings misstag pga. att hen lärt sig att ljuga och dölja sina misstag för dig!
 
Var inte rädd för misstagen! Det är när din tonåring gör misstag och lär sig, med ditt stöd, att ärligt gottgöra, reda upp och ta konsekvenser av sitt handlande, som hen utvecklar tillit till sin egen förmåga att hantera problem och misstag i längre fram i livet! Lagom många och helst ofarliga misstag som blir respektfullt bemötta av dig är bra och utvecklande för din tonåring!
 
Tänk på att inte bestraffa din tonåring om hen gör misstag och kommer till dig för stöd och hjälp! Bestraffningar leder aldrig till något bra! Konsekvenser däremot är något annat och mycket viktigt!
 
För det första, om du bestraffar din tonåring så kommer hen med största sannolikhet inte att komma till dig nästa gång det händer något. Vanliga bestraffningar som jag hör talas om är t ex att ta mobilen, förbjuda dataspel, dra in månadspengen, ge utegångsförbud eller något annat liknande. Bestraffningar som dessa leder till obehag för tonåringen och vad leder detta till? Jo, egoistiska tonåringar som ev.
undviker att göra vissa saker pga. att det leder till obehag för dem själva! Vad hände med obehaget och problemen handlingarna innebar för andra människor? Dessa ägnar en bestraffad tonåring inte en tanke åt! Och nog vill vi alla utveckla våra barns empati!
 
Konsekvenser som direkt hänger ihop med handlingen är däremot viktiga och begripliga och tonåringen lär sig att gottgöra, reda ut och lösa sina problem. Exempel på konsekvenser kan vara att be om ursäkt, betala tillbaka värdet för snattade eller förstörda saker, skura bort klotter de satt dit, samtala med kompisarna och deras familjer, hjälpa till att städa upp där festen varit, köpa och använda en gravtest, gå till ungdomsmottagningen osv. Här måste vi föräldrar engagera oss och hjälpa tonåringen att få möjlighet att ta konsekvenserna för sitt handlande! 
Det är utvecklande, lärorikt och tillitsskapande och ger dig en fantastisk härlig, lärorik och utmanade relation med det mest värdefulla
du har, din tonåring!